Ontspanningsmassage

Het woord zegt het al; ‘ontspanning’ en daar gaat het om bij deze vorm van massage.
Een goede ontspanningsmassage is een weldaad voor lichaam en geest en het behoud van een goede gezondheid.
Ontspanningsmassage is bedoeld om los te komen van de dagelijkse stress in lichaam en geest, zodat het lichaam weer ervaart hoe het aanvoelt om ontspannen te zijn.

Tijdens een ontspanningsmassage wordt er gebruik gemaakt van lange strijkingen, knedingen en schuddingen die ervoor zorgen dat de doorbloeding beter zal worden en afvalstoffen worden afgevoerd. Doordat de spieren ontspannen ontstaat er een algehele ontspanning van lichaam en geest.

Gun jezelf dat moment van rust en ontspanning.


Polariteitsmassage

Polariteitsmassage is een energetische massage tussen de verschillende polen van het lichaam, wat ervoor zorgt dat de relatie tussen geest, emotie en lichaam wordt hersteld. Wanneer een van de drie uit balans is, geeft dat een energie ophoping, die ergens anders in het lichaam weer een tekort creëert. Door de massage wordt de energiestroom tussen de polen weer op gang gebracht, wat de weg vrij maakt om, via emoties, bewust te worden van de achterliggende gedachten. Blokkades worden hierdoor opgeheven.

Disbalans, wat kan ontstaan door psychische, emotionele of geestelijke spanningen die zich uiten in het lichaam, wordt weer in balans en ontspanning brengt.
Daarnaast geeft het een verzachting van pijn en klachten, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, rugpijn, nek- en schouderpijn, maagklachten, vermoeidheid, bekkenproblemen en kan ook heel geneeskrachtig zijn bij astma of bronchitis en dergelijke klachten.

Als je gemasseerd wordt, word je je meer bewust van wat er zich afspeelt in je lichaam. Je krijgt meer contact met je lichaam en je kan signalen die je krijgt eerder herkennen en leert daarbij stil te staan. Er ontstaat meer contact met je gevoel, je wordt je bewuster van wat zich voordoet in je leven en hoe je ermee omgaat. Het kan ook helpen bij verwerking en geeft een impuls tot verandering. Polariteitsmassage is een aanzet tot bewustwording, het zet je in beweging.

Er wordt gebruik gemaakt van drie verschillende soorten aanrakingen, namelijk diepe massage, lichte aanraking zonder druk en niet-lichamelijke aanraking, waarbij de handen op korte afstand van het lichaam worden gehouden. Diepe massage kan geblokkeerde energie losmaken. Lichte aanraking en niet-lichamelijke aanraking polariseert de energie.

Randolf Stone
Polariteitsmassage is in de eerste helft van 1900 ontwikkeld door Randolf Stone (1890 – 1981). Randolf Stone was een Amerikaans natuurarts, chiropractor die zich naast deze westerse geneeswijzen ook de Vedische geneeswijzen eigen heeft gemaakt. Hij ontwikkelde het idee dat ziektes ontstaan op het moment dat levensenergie chronisch geblokkeerd raakt. Levensenergie heeft verschillende trillingen en daarmee verschillende kwaliteiten. Hij benoemde dat volgens de Veda in ether, lucht, vuur, water en aarde energie. Waarbij ‘ether’ de energie is gerelateerd met de ziel en ‘aarde’ met de materie, het lichaam. Dit idee is theoretisch maar ook praktisch uitgewerkt in massage, yoga en voedingsleer.

In de loop van 60 jaar is de Polariteitsmassage met name in Engeland en Amerika verder ontwikkeld. Maar ook in vele andere landen waaronder Nederland. De kracht van de massage ligt nog steeds in de combinatie van de fysieke massage grepen, waarbij huid, spieren en organen worden behandeld, samen met de reflexologie en met het werken met energiedoorstroming.