Vitaminen

Zonder vitaminen kunnen we niet leven. We hebben ze nodig om gezond te blijven en ze zijn essentieel voor een normale groei en ontwikkeling. Vitaminen zijn als het ware de brandstof die ons lichaam ‘draaiende’ houdt. Vitaminen zijn microvoedingsstoffen die een belangrijk rol spelen bij verschillend processen in het lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld betrokken bij de spijsvertering en stofwisseling.

 

Vitaminen zijn van levensbelang, en samen met mineralen zorgen ze ervoor dat het lichaam goed functioneert. Er zijn in totaal 13 verschillende vitaminen, die elk hun eigen functie in dit proces vervullen. Vier van de dertien kan het lichaam zelf aanmaken. Dit zijn de vitaminen A, B3, D en K. Maar omdat het meestal (op vit, K na) om kleine hoeveelheden gaat, is aanvulling van de vitaminen uit voeding noodzakelijk. De overige negen dient u ook uit uw voeding te halen. Het is daarom belangrijk dat u zo gevarieerd mogelijk eet, zodat u een breed scala aan vitaminen binnenkrijgt.

 

Vitamines zijn er in verschillende soorten, allemaal goed voor andere doeleinden. Vitaminen kunnen we scheiden in vet oplosbare (A, D, E en K) en water oplosbare (B-complex en C). De vet oplosbare vitaminen in uw lichaam worden opgeslagen als u er teveel van krijgt, terwijl de water oplosbare, als u daar teveel van krijgt, het lichaam via de urine uitscheiden.

 

Hieronder de dertien vitamines. Klik op de vitamine om meer te lezen over de functie ervan en in welke voedingsmiddelen u deze vitamine kunt vinden.

 

Vitamine A

Vitamine B1

Vitamine B2

Vitamine B3

Vitamine B5

Vitamine B6

Vitamine B8

Vitamine B11

Vitamine B12

Vitamine C

Vitamine D

Vitamine E

Vitamine K

 

Is het nodig extra vitamines te slikken? Lees het hier!