Koolhydraten

Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten in onze voeding. Suikers en zetmeel zijn koolhydraten die een belangrijke bron van energie zijn voor het lichaam. De Gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten haalt.

 

Koolhydraten kunnen het best gegeten worden in de vorm van voedingsmiddelen waarvan is aangetoond dat ze winst voor de gezondheid opleveren of andere goede voedingsstoffen bevatten. Goede bronnen zijn vooral volkoren graanproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit. Koolhydraatrijke producten die arm zijn aan voedingsstoffen zoals frisdrank, koek en snoep, kunnen beter in beperkte mate worden genomen.

 

Ons lichaam kan alleen monosachariden (enkelvoudige koolhydraten) in de bloedbaan opnemen. Meervoudige koolhydraten worden daarom door enzymen in speeksel en de dunne darm afgebrolen tot enkelvoudige. De darmcellen kunnen vervolgens de koolhydraten opnemen, zodat ze via de bloedbaan door het lichaam worden vervoerd.

 

Na de vertering komen de koolhydraten vooral als glucose in het bloed. Glucos wordt snel opgenomen door de weefsels die het kunnen verbranden. Daarnaast kan glucos worden opgeslagen in de weefsels als glycogeen. Op die manier heb je een voorrad glucose die van pas kan komen als je snel energie nodig hebt. Je lichaam kan maar een beperkte hoeveelheid glycogeen opslaan. De voorraad is voldoende voor ongeveer een uur zware inspanning en enkele uren lichte inspanning.

 

Als je meer koolhydraten eet en meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, haalt het lichaam de energie uit de koolhydraten en slaat het lichaam het vet uit de voeding op. Een deel van de glucose wordt niet opgeslagen of verbrand, maar omgezet in vet.

 

Koolhydraten mijden is niet gezond, het lichaam moet den spierweefsel aanspreken om aan voldoende glucose te komen. Een normale koolhydraatinname veroorzaakt geen ziekten. Eet niet meer dan je verbruikt en laat zoveel mogelijk producten met toegevoegde suikers staan en kies voor voeding met veel voedingsvezels en voedingsstoffen.

 

Hoewel vetten en eiwitten ook energie leveren zijn koolhydraatarme diëten niet aan te raden. Zo’n dieet bevat vaak niet voldoende vitamines, mineralen en vezels. Daarnaast moet het lichaam ook spieren (spiereiwitten) afbreken om aan voldoende glucose te komen.